Зустріч студентів спеціальності «Соціальна робота» педагогічного факультету з американськими викладачами

21 березня 2019 року студенти 2-4 курсів спеціальності «Соціальна робота» педагогічного факультету Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника взяли участь у тренінгу на тему: «Успішне лідерство – це вплив, а не влада». Тренінг провели доктор психологічних наук Джон Д. Кук та сертифікований тренер, магістр психології Девід Ф. Глісон із Далласа, штат Техас (США).

Тренінгові заняття проходили на базі творчої лабораторії з вивчення та формування характеру Івано-Франківського коледжу в рамках програми «Character International, Inc». Програма складається з трьох рівнів, кожному з яких присвячується окреме заняття: «Вивчення характеру дітей», «Конфлікти, стратегії та способи виходу з них», «Лідерство». Слід зазначити, що це вже не перша зустріч студентів з американськими гостями. Вона проходить щорічно, починаючи з 2015 року, в рамках підписаної угоди про співпрацю між Педагогічним інститутом (стара назва) та Івано-Франківським коледжем ДВНЗ «Прикарпатський національний  університет імені Василя Стефаника».

Цьогоріч, студенти пройшли завершальний, третій рівень програми тренінгових занять на формування лідерських якостей. В ході тренінгу кожен з його учасників мав змогу продіагностувати себе та визначити рівень своїх лідерських здібностей, розповісти по досягнуті успіхи під час освітньої діяльності, проходження виробничих практик в громадських та благодійних організаціях, волонтерської діяльності.

Вивчення теми «Лідерство» було надзвичайно цікавим і корисним, оскільки, кожен із присутніх по-різному відкрив для себе необхідність розвитку лідерських якостей у професійному становленні та особистому житті. Студенти взяли активну участь у дискусії та обговоренні відповідей колег щодо визначення провідних лідерських якостей, таких як: натхнення, зосередженість, впевненість, відповідальність, емпатія, успішність, толерантність.

Під час аналізу лідерських якостей дійшли висновку, що для того, аби досягти успіхів як в особистому, так і у професійному становленні, потрібно мати сильну мотивацію та бажання втілити задумане в життя.

«Щоб вести за собою групу, колектив, лідеру потрібно вміти думати і приймати рішення» – наголосив Девід Ф. Глісон.Учасниками тренінгу, було озвучено мотиви, які не сприяють досягненню мети: страх, невпевненість в собі, апатія.

Студенти були приємно вражені стилем викладання американських лекторів. Заняття проводилися англійською мовою, а для студентів, які вивчають іншу іноземну мову, працював перекладач.

Насамкінець, студенти подякували американським гостям за проведений тренінг, зазначивши, що лідерство – це спроможність розвивати й удосконалювати свої здібності. «Ви повинні любити те, що робите, для того, аби досягти успіху в професійній діяльності і завжди прагнути більшого» – зазначила студентка 2-го курсу, спеціальності «Соціальна робота» – Ірина Барановська.