Захист виробничої прктики студенти спеціальності 6.010106 «Соціальна педагогіка»

Упродовж шести тижнів студенти спеціальності 6.010106 «Соціальна педагогіка» проходили виробничу практику у закладах освіти. Базами практики виступили п’ять шкіл м. Івано-Франківська, зокрема, ЗОШ №16, гімназія №2, школа – ліцей №23, спеціалізована школа №11.

Метою виробничої практики було: поглиблення та узагальнення теоретичних знань отриманих в університеті; ознайомлення із сучасними методами та формами роботи соціального педагога з учнями, батьками, педагогічним колективом, робота з документами,  проведення та аналіз діагностичних методик, тренінгових занять, виховних та профорієнтаційних  заходів; вдосконалення професійних умінь.

В процесі проходження практики майбутні соціальні педагоги  мали змогу приміряти на себе роль соціального педагога, ознайомитися практично з  колом професійних обов’язків та завдань, які на нього покладаються. Основне завдання соціального педагога  в ЗОШ – створити умови для успішної соціалізації та адаптації дитини, допомогти виразити себе, свої бажання,  емоції, розкрити здібності. Яким чином вирішиться це завдання – залежить від професійних умінь соціального педагога, які формуються у закладі вищої освіти в процесі теоретичної та практичної підготовки.

Педагогічна практика у школі є незамінним джерелом досвіду, адже, саме на практиці студенти вчаться творчо застосовувати науково-теоретичні знання здобуті в освітньо-виховній діяльності, сприяє поглибленню та  закріпленню теоретичних знань, вдосконаленню практичних умінь та навичок.

Під час практики студенти провели ряд заходів, як-от: інформаційно-ознайомлювальне заняття на тему: “Інтернет залежність як актуальна проблема сучасності’’; класна година “Шлях до успіху”; інтерактивне заняття “Мистецтво спілкування”; тренінгове заняття з елементами майтер класу “Успішне майбутнє у твоїх руках”;  класна година “Безпечна павутина”;  година спілкування “Булінг та кібербулінг”. Теми заходів підбиралися відповідно до потреб учнів та проблем, які існують в суспільстві.

Допомогти дитині знайти себе, компенсувати соціальне неблагополуччя, знайти нових друзів та однодумців – головне завдання соціального педагога в ЗОШ. Тож успіхів Вам, дорогі наші студенти у цій нелегкій, але такій потрібній справі.