ЗАСІДАННЯ ОНЛАЙН КРУГЛОГО СТОЛУ «ВИХОВНИЙ ПОТЕНЦІАЛ СУЧАСНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ СІМ’Ї: СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ЙОГО РОЗВИТКУ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ», ПРИСВЯЧЕНОГО ПАМ’ЯТІ ПРОФЕСОРА ВОЛОДИМИРА КОСТІВА

31 січня 2022 року кафедрою соціальної педагогіки та соціальної роботи проведено онлайн круглий стіл «Виховний потенціал сучасної української сім’ї: соціально-педагогічні умови його розвитку та реалізації», присвячений пам’яті професора Володимира Костіва. Робочою групою у складі доцентів Оксани Протас, Надії Сабат, Лідії Тимків, Наталії Сабат підготовлено програму круглого столу та проєкт резолюції.
Захід проходив у режимі відеоконференції на платформі Zoom. У ньому взяли участь проректор з науково-педагогічної роботи Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, доктор філософських наук, професор Галина Михайлишин, доктор педагогічних наук, професор, декан Педагогічного факультету Оксана Кондур, доктори педагогічних наук, професори кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Роксоляна Зозуляк-Случик, Оксана Протас, доценти кафедри Оксана Ворощук, Ірина Дідух, Ірина Комар, Іванна Кулик, Галина Лемко, Роман Петришин, Надія Сабат, Наталія Сабат, Лідія Тимків, Віталія Яремчук, педагог-організатор Угринівського ліцею Галина Галущак, студенти спеціальності «Соціальна робота».
Цьогорічна тема обговорення зібрала за круглим столом колег та учнів професора Володимира Костіва – відомого в науково-освітянському колі вченого, фахівця у царині родинної педагогіки, якому 29 січня виповнилося б 67 років. Перед початком заходу учасники хвилиною мовчання вшанували пам’ять свого вчителя й колеги.
У вступному слові декан Педагогічного факультету професор Оксана Кондур акцентувала на багатогранності особистості Володимира Костіва – одного з фундаторів кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи. Для кафедри, та і для української науки загалом, важливо продовжувати започатковані В. Костівим дослідження у галузі родинного виховання, адже «наше минуле важливе для нашого майбутнього». Оксана Созонтівна подякувала викладачам кафедри за пам’ять про свого колегу і побажала учасникам круглого столу плідної праці та теплих спогадів.
Проректор з науково-педагогічної роботи Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника професор Галина Михайлишин зауважила, що Володимир Іларійович був надзвичайно доброю, емоційною людиною, талановитим науковцем, чітким і послідовним у своїх наукових позиціях та аргументаціях. Професор наголосила на співзвучності сучасних досліджень науковим пошукам професора В. Костіва, що є вагомим свідченням актуальності його творчих ідей; проаналізувала значення його творчого доробку в контексті акредитації кафедрою освітніх програм із підготовки фахівців. Відрадно, зазначила Галина Йосипівна, що заснований нашим колегою Навчально-науковий центр «Педагогіка і психологія вищої школи» сьогодні успішно функціонує і є базою для проведення наукових досліджень викладачів та студентів.
Детальніше про діяльність Навчально-наукового центру «Педагогіка і психологія вищої школи» ІВО НАПН України та Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника йшлося у виступі його директора, професора кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Оксани Протас. Доповідач зазначила: В. Костів вніс значний вклад у розвиток вітчизняної освіти і науки. Сьогодні фахівці Центру творчо реалізують ідеї Володимира Костіва: родинна педагогіка, діагностика схильності до вибору професії, формування різнобічної культури особистості. Студенти мають можливість на базі центру проводити наукові дослідження, користуватися розробленими В. Костівим методиками.
Важко говорити про В. Костіва у минулому, зазначила доцент Лідія Тимків, адже він був надзвичайно активним у багатьох сферах наукового та суспільного життя. Його напрацюваннями і сьогодні користуються викладачі, студенти. Розроблені професором моделі родинної культури, родинного виховання є дієвими, актуальними в сучасних умовах. Лінію наукових досліджень на базі Центру, започаткованих В. Костівим, достойно продовжує його теперішня директор Оксана Протас. Підготовка майбутніх фахівців до роботи з сім’єю, започаткована з легкої руки Володимира Костіва, стала унікальністю нашої ОП «Соціальна педагогіка», адже сьогодні актуалізується питання надання соціальних послуг різним категоріям сімей, дітей та молоді, що перебувають у складних життєвих обставинах; вимушено переміщених осіб та ін. Це ще раз доводить далекоглядність суджень Володимира Іларійовича, високий рівень його професіоналізму.
Доцент кафедри Іванна Кулик зазначила, що Володимир Іларійович був різноплановою людиною, шанував думку інших, поважав особистість та підтримував творчі пошуки; пригадала емоційність виступів професора В. Костіва, його захоплення науковими дослідженнями, прагнення поділитися набутими знаннями з оточуючими.
Суголосною науковим дослідженням вченого була тематика доповіді професора Роксоляни Зозуляк-Случик – «Сучасна родина як чинник важковиховуваності молодших школярів». Доповідач акцентувала на таких рисах характеру Володимира Іларійовича, як наполегливість, відданість науці, бажання допомагати іншим.
Учасники круглого столу переглянули фрагмент авторської телерадіопрограми Богдана Кучера “Говорить Івано-Франківськ”, гостем якої у квітні 2016 року був В. Костів, а також фотографії, на яких зафіксовано участь Володимира Іларійовича у роботі журі ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з соціальної педагогіки (м. Харків, 2018 р.).
На завершення учасники круглого столу переглянули презентацію “Володимир Костів: біографія та творчість”, яку з теплом і любов’ю підготувала дочка Володимира Іларійовича. Галина Володимирівна подякувала всім учасникам заходу за теплі щирі слова, за пам’ять про батька.
За результатами засідання учасниками круглого столу була прийнята резолюція, в якій зазначено про необхідність продовження наукових пошуків у царині родинного виховання, обстоювання сімейних цінностей, забезпеченні ефективних умов для реалізації виховного потенціалу сучасної української сім’ї.