ПРОФОРІЄНТАЦІЙНА РОБОТА У ЧОРТКІВСЬКОМУ ГУМАНІТАРНО-ПЕДАГОГІЧНОМУ КОЛЕДЖІ ІМЕНІ ОЛЕКСАНДРА БАРВІНСЬКОГО

6 травня доцент Надія Сабат та викладач Наталія Сабат здійснили профорієнтаційну поїздку в Чортківський гуманітарно-педагогічний коледж імені Олександра Барвінського. Представники кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи зустрілися з адміністрацією коледжу, обговорили можливі шляхи співробітництва між навчальними закладами. Також підписали договір про співпрацю між Прикарпатським національним університетом та Чортківським гуманітарно-педагогічним коледжем імені Олександра Барвінського. Основними її напрямами визначено організацію науково-дослідної діяльності в галузі соціальної роботи, соціальної педагогіки; проведення спільних наукових досліджень та впровадження їх результатів у навчальний процес університету й коледжу, а також створення нових інтелектуальних електронних ресурсів; організацію та проведення навчальних занять, навчальної та виробничої практик студентів університету на базі коледжу; взаємну участь у науково-практичних конференціях, семінарах, засіданнях круглих столів з актуальних питань соціальної роботи, соціального забезпечення; підготовку науково-методичних розробок, наукових статей, методичних рекомендацій, підручників та навчальних посібників, а також обмін науковою інформацією, видавничою продукцією, електронними ресурсами з освітньо-виховних питань; сприяння впровадженню нових технологій соціально-педагогічної, дидактично-методичної діяльності у практику роботи коледжу. Серед низки зобов’язань передбачено, зокрема, зараховування до університету на ІІІ курс денної або заочної форм навчання за спеціальністю «Соціальна робота» кращих випускників коледжу, що отримали диплом з відзнакою освітньо-кваліфікаційного рівня молодший спеціаліст відповідно до Правил прийому до ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», узгоджених навчальних планів у межах ліцензованого обсягу.

Плідною виявилася зустріч зі студентами-випускниками. Під час виступу викладачі донесли до відома студентів інформацію профорієнтаційного характеру, зокрема щодо можливостей продовження навчання у ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» на освітньо-кваліфікаційному рівні «Бакалавр», а також у магістратурі та аспірантурі. У ході зустрічі викладач Наталія Сабат провела з майбутніми абітурієнтами арт-терапевтичне заняття з використанням казкотерапії, метафоричних асоціативних карт. Присутні мали змогу визначити свої психологічні особливості, емоційний стан, особистісні якості. Студенти жваво й активно скористалися нагодою розширити таким чином знання про самих себе.

Всі студенти-випускники отримали профорієнтаційні буклети. Викладачі відповіли на ряд запитань, що стосувалися особливостей прийому до університету на навчання за спеціальністю «Соціальна робота», наголосили на ряді переваг навчання у Прикарпатському національному університеті, як-от отримання подвійних дипломів, перспектива продовження навчання в магістратурі та аспірантурі, широкі можливості для саморозвитку через заняття в різного роду гуртках, долучення до студентського самоврядування тощо. Захід пройшов у теплій невимушеній атмосфері, всі учасники отримали багато приємних вражень та позитивних емоцій.