ГОДИНА СПІЛКУВАННЯ З ПРАВОЗНАВЦЯМИ «ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ ЛЮДИНИ В УКРАЇНІ»

Упродовж всього існування людства питання прав людини, можливість їх реалізації та захисту своєї особистості залишається завжди актуальною. Адже забезпечення та реалізація прав людини є показником демократичності, соціальності держави, вказує, наскільки держава є правовою. Людині потрібно не лише зуміти надати допомогу, але й надати її законно. Знання законодавчих актів необхідні як для правильного оформлення документів, так і для вибору стратегії вирішення соціальної проблеми. Тому для майбутніх соціальних працівників важливим є розвиток такої професійної якості, як юридична грамотність.

12 грудня 2019 року о 14:00 студенти третього курсу спеціальності «Соціальна робота» разом із викладачем кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи НаталієюСабатвзяли участь у черговому засіданні клубу «Діалог». Година спілкування з правознавцями та бібліотекарямибула присвячена правовій темі «Забезпечення прав людини в Україні» з нагоди святкування Міжнародного дня захисту прав людини.

Майя Шегда, керівник клубу «Діалог»,підкреслила важливість правових знань особистості, свободи особистості, забезпечення та захист прав і свобод людини в Україні. Наголосила на взаємозв’язок та різницю прав людини й громадянина, розуміння між правомта обов’язком людини.Акцентувала увагу присутніх на мотивації обізнаностіу сфері захисту прав людини і заохочувала гостей заходу вивчати свої права і вміти ними користуватися.

Юрист Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги Марія Макарчітко і конструктивно розповіла про права та свободи людини, гарантовані Конституцією України, про порядок отримання безоплатноїправової допомоги і правові центри, де ми можемо дізнатися про свої права та шляхи захисту своїх прав.

Студенти активно обговорювали низку питань, зокрема, такі:Як змінилася ситуація з дотриманням прав людини після Євромайдану?Які права є найбільш важливими для українців і що вони роблять для захисту своїх прав? Чи вважаєте ви за потрібне вивчати свої права та методи їх захисту? Чому?Чи можна застосовувати до злочинців тортури та знущання? Як ви ставитеся до самосуду?

Увазі присутніх була презентована тематична виставка «Забезпечення прав людини в Україні».