УЧАСТЬ ВИКЛАДАЧІВ КАФЕДРИ У ПРОЄКТІ “ВИВЧАЙ ТА РОЗРІЗНЯЙ: ІНФО-МЕДІЙНА ГРАМОТНІСТЬ”

Викладачі кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Сабат Надія Володимирівна та Сабат Наталія Іванівна у 2020 р. долучилися до проєкту “Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність”, який виконує Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) за підтримки Посольств США та Великої Британії у партнерстві з Міністерством освіти і науки України й Академією української преси. У рамках тренінгу викладачі проходили онлайн-навчання щодо методології інтеграції інфомедійної грамотності в навчальний процес; онлайн-навчання з інтеграції інфомедійної грамотності у різні навчальні курси; відеокурс щодо онлайн-інструментів в освітньому процесі.

Своєрідні підсумки було підведено на онлайн-зустрічі 17 грудня, у якій брали участь більше 70-ти учасників. Так, Ігор Балуба – керівник експертної групи з питань розвитку кваліфікацій, освіти дорослих та педагогічної освіти Міністерства освіти і науки України – акцентував на важливості навичок критичного мислення та розвитку їх в учнів і студентів. У виступах модераторів Любові Кваснюк, Олени Тараненко та учасників зустрічі йшлося про те, що проєкт сприяв підвищенню рівня підготовки й зміцненню потенціалу вчителів і викладачів для розвитку ефективної сталої моделі інтеграції навичок критичного сприйняття інформації в навчальний процес освітніх закладів України.

Навчання дало змогу не тільки засвоїти практичні навички з медіаграмотності, а й побачити потребу в таких знаннях для повсякденного життя споживачів інформації; ефективно формувати компетентності критичного сприйняття інформації у студентської молоді; загалом сприяти зростанню рівня критичного мислення та громадянської активності в українському суспільстві.