ПАЛОМНИЦТВО В МЕДЖУҐОР’Є

27 травня до 3 червня більше вісімдесяти осіб із родин загиблих воїнів АТО проходили духовну реабілітацію в Меджуґор’є (Боснія і Герцеґовина). Викладач кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Наталія Сабат разом з дівчатами зі спільноти «Світло Марії» брали участь у паломництві як волонтери, допомагаючи прочанам під час їхньої подорожі.

Родини воїнів мали змістовну молитовну програму: щоденні Божественні Літургії, Свята Меса, молитва Вервиці, молитва за зцілення душі і тіла, Адорація Найсвятіших Тайн, розважання над Хресною дорогою Ісуса Христа на горі Крижавіц, а також спільні духовні вечірні розважання. Особливе намірення прочан – випросити в Бога дар миру для України та ласки зцілення для всіх постраждалих внаслідок війни. Духовну й моральну підтримку прочанам надавали о. Петро Кобаль, о. Тарас, які допомагали краще зрозуміти сутність віри, відповідали на різноманітні питання духовного характеру, проводили сповіді та причастя. Паломники також взяли участь у семінарі за збереження життя, пройшлися визначними місцями Меджугор’я, почули багато цікавих життєвих історій від мешканців спільнот із різних куточків світу.

Своїми свідченнями з учасниками молитовної зустрічі поділилася Терезія Гажіова зі Словаччини – засновниця спільноти «Світло Марії», яка від 1996 р. живе в Меджуґор’ї. Терезія розповіла про досвід життя в прощенні й любові за посланнями Богородиці, Цариці миру. Також паломники зустрілися з Патріком і Ненсі, які змінили своє життя через послання Богородиці в Меджугор’є, почули свідчення про життя подружжя, оглянули їхній чудовий замок.

Меджуґор’є уславилося в другій половині XX століття об’явленням Божої Матері. Тут панує особлива атмосфера затишку, спокою, смирення. Щорічно до Меджуґор’я здійснюють паломництво понад мільйон християн різних конфесій з усього світу. Перше об’явлення Богородиці чотирьом дітям відбулося 24 червня 1981 року. Явлення Діви Марії тривають і досі.

Лише троє з шести візіонерів можуть Її бачити щоденно, іншим трьом Богородиця являється рідше. Вона розмовляє зі своїми візіонерами. Ці бесіди, звані посланнями, записуються і розповсюджуються всіма поширеними мовами світу.

2 червня паломники стали свідками надзвичайної події – на горі Подбрдо Богородиця через візіонерку Мір’яну залишила послання: «Дорогі діти, лише чисте та відкрите серце допоможе вам воістину пізнати Мого Сина, і щоб усі ті, які не пізнали Його любові, пізнали її через вас. Тільки любов учинить так, що зрозумієте, що вона є сильнішою від смерті, бо правдива любов перемогла смерть й учинила так, що смерть не існує. Діти Мої, прощення є піднесеною формою любові. Ви як апостоли Моєї любові мусите молитися, щоб бути сильними в дусі й могти зрозуміти та простити. Ви, апостоли Моєї любові, порозумінням і прощенням даєте приклад любові та милосердя. Могти зрозуміти та простити – це дар, за який треба молитися й дбати про нього. Прощенням ви показуєте, що вмієте любити. Подивіться лишень, діти Мої, якою великою любов’ю, порозумінням, прощенням і праведністю любить вас Небесний Отець, як дає вам Мене – Матір ваших сердець. І ось Я тут, посеред вас, щоб вас благословити материнським благословенням, щоб вас закликати до молитви, посту та говорити вам, щоб ви вірили, надіялися, прощали, молилися за своїх пастирів і понад усе безмежно любили. Діти Мої, наслідуйте Мене. Моя дорога – дорога миру й любові, дорога Мого Сина. Це дорога, яка веде до тріумфу Мого Серця. Дякую вам».

Молитовна поїздка надзвичайно здружила прочан і допомогла по-особливому пережити Божу любов до кожного. Повертаючись додому, учасники ділилися своїми відчуттями в час прощі, робили добрі постанови на майбутнє.