Бінарне практичне заняття на тему «Соціально-виховна діяльність з неповнолітніми, які перебувають у конфлікті з законом, в умовах роботи центрів пробації»

   У межах вивчення освітнього компоненту «Ювенальні технології» доценткою кафедри Лідією Тимків проведено бінарне практичне заняття в здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 231 «Соціальна робота» із залученням фахівця сектору ювенальної пробації м. Львова Мар’яни Стецівки.
   Заняття було присвячене поняттю пробації, її видам, меті, завданням та принципам. Значна увага приділялася ролі фахівців центрів пробації (соціальних працівників, психологів) у соціально-виховній діяльності з неповнолітніми: особливості підготовки досудової доповіді щодо неповнолітніх, їх участі в пробаційних програмах «Подолання агресивної поведінки», «Зміна прокримінального мислення», «Формування життєвих навичок», «Попередження вживання психоактивних речовин», кейс-менеджменту.
   Також було висвітлено питання співпраці соціального працівника з громадськими організаціями у системі пробації, про значення діяльності волонтерів пробації. Зокрема, було зазначено, що волонтером пробації є соціально активна людина, яка на добровільній та безоплатній основі сприяє уповноваженому органу з питань пробації у здійсненні нагляду за клієнтами пробації і проведенні з ними соціально-виховної роботи.
   Під час заняття Мар’яна Стецівка розповіла про особливості соціально-виховної роботи фахівців сектору ювенальної пробації з неповнолітніми, що перебувають у конфлікті з законом. Розповідь підкріплювалася прикладами пробації та поставленням перед студентами конкретних завдань. Зворотній зв’язок з аудиторією підвищував сприйняття розповіді та сприяли засвоєнню основних аспектів, на яких наголошувала доповідачка. Отримані знання, дозволили здобувачам вищої освіти успішно виконати практичні завдання (у виглядів кейсів), передбачені планом бінарного заняття.
   На занятті також були присутні студенти групи СР-11, які висловили бажання ознайомитися з аспектами соціальної роботи в різних установах, закладах та організаціях.