ПРАВОВИЙ ЛЕКТОРІЙ «СОЦІАЛЬНА СПРАВЕДЛИВІСТЬ: ПРИНЦИПИ МИРНОГО І ТОЛЕРАНТНОГО СПІВІСНУВАННЯ»

У професійній підготовці майбутніх соціальних працівників вагому роль відіграє формування у студентів поваги, сприйняття і розуміння людей інших культур та віросповідань. Особливо актуальним це завдання є сьогодні, коли соціальної допомоги потребують вимушено переміщені особи, мігранти, інші категорії уразливих осіб.

20 лютого 2018 року в читальному залі центральної бібліотеки (вул. П. Орлика, 5) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбулося чергове засідання молодіжного дискусійного правового клубу «Діалог». Студенти групи СР-10 разом із викладачем Сабат Наталією Іванівною стали учасниками правового лекторію «Соціальна справедливість: принципи мирного і толерантного співіснування».

На початку засідання керівник клубу «Діалог» Майя Шегда у своєму виступі наголосила на важливості теми та сформулювала мету лекторію: ознайомити студентів із визначеннями толерантності, проаналізувати основні ознаки толерантності, толерантної поведінки, розкрити принципи соціальної справедливості,виховувати почуття поваги один до одного, розвивати в собі терпимість до відмінностей між людьми. Виступаюча наголосила: «Соціальна справедливість, законність, толерантність, повага до іншого – предикати правової держави, це форми самовираження і способи проявів людської індивідуальності».

Перед студентами виступили також начальник управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти ГУ юстиції в Івано-Франківській області Я. Левкун та кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України А. Королько.

Аналізуючи проблематику соціальної справедливості на тлі глобалізації та стрімкого розвитку інформаційних технологій, Я. Левкунпосилався на ст. 24. Конституції України: «Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом» та інші законодавчі документи. «Найбільше надбання суспільства – соціальна справедливість і верховенство закону. Ми можемо робити лише те, що не шкодить іншим, не порушує їхні права», – зауважив він. Виступаючий наголосив на необхідності дотримання норм правопорядку та застосування принципів справедливості у законодавчих актах, надав інформацію щодо Концепції розвитку електронного урядування в Україні.

А. Королько розкрив принципи справедливого і толерантного співіснування з історичної точки зору: «Людство пройшло довгий шлях, доки зрозуміло істину – усі люди від народження рівні. У світі поширюється рух за соціальну справедливість і толерантність, бо вона є необхідною умовою миру і демократії. Наш український народ неодноразово виявляв свою терпимість до інакодумців, здатність до компромісу, вміння виходити з проблемних ситуацій. Толерантність не є вродженою рисою характеру, її потрібно виховувати в себе з дитинства». Під час свого виступу А. Королько акцентував на законах ювенальної юстиції, які впливають на розвиток та виховання дітей і молоді в українському суспільстві, розширюють права дитини у вітчизняному законодавстві; провів паралель між традиційним і модерним вихованням дитини у ХХІ ст.

Студенти жваво й емоційно обговорювали актуальну тему соціальної справедливості та толерантності, а також взяли участь у бліц-анкетуванні «Чи толерантна ви людина?»; переглянули відеоролики «Людина із черги», «Про дружбу і толерантність», «Українці толерантні?»; переглянули тематичну виставку «У вимірі толерантності». Серед найактивніших учасників диспуту – студенти групи СР-10 Дутчак Ірина, Стрілецька Лілія.

Проведений захід сприяє підготовці майбутніх соціальних працівників до професійної діяльності, спрямованої на створення атмосфери толерантності та ненасильства, дотриманню ними принципів терпимості, загальної поваги та миру.