СТУДЕНТИ ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У КОНСТРУКТИВНОМУ ДІАЛОЗІ «ЄВРОПЕЙСЬКІ СТАНДАРТИ ПРАВ ЛЮДИНИ В УКРАЇНІ»

9 травня кожного року всі європейські країни відзначають День Європи згідно декларації Роберта Шумана 1950 року. Україна, український народ є невід’ємною частиною європейської цивілізації. І сьогодні країни усього світу дивляться на нас, сподіваючись, що наш незламний дух реалізується в конкретних справах, які підвищують авторитет і значення України у світі. Велике значення в цьому процесі покликані відіграти соціальні працівники, які працюють із різними категоріями населення.

16 травня студенти 2-го курсу спеціальності «Соціальна робота. Соціальна педагогіка» разом із викладачем Галиною Галущак долучилися до конструктивного діалогу «Європейські стандарти прав людини в Україні», що проводився в читальному залі Центральної бібліотеки Департаменту культури Івано-Франківської міської ради в рамках засідання молодіжного правового клубу «Діалог». Захід присвячено святкуванню Дня Європи в Україні. Також до участі у конструктивному діалозі був запрошений юрист, правознавець, начальник відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти управління державної реєстрації нормативно-правових актів Головного територіального управління юстиції Івано-Франківській області Ярослав Левкун.

Свою інформацію керівник клубу «Діалог» Майя Шегда почала з історії створення ЄС, з передумов та наслідків відзначення Дня Європи для України, окреслила вектори діяльності на сучасному етапі та перспективи України в ЄС. «Ми повинні діяти, як європейці: послідовно та наполегливо впроваджувати європейські стандарти життя, втілювати європейські цінності у нашій державі, будувати європейську демократію на принципах європейської правової держави та політичної культури, на основах української духовності і моралі… Нарешті, так само, як і Європа, ми хочемо жити в незалежній мирній країні, віримо та сподіваємося, що економічна інтеграція, насамперед, є найдієвішим засобом стримування війни…», – наголосила вона у своєму виступі.

«Конституційні стандарти прав і свобод людини, що мають забезпечуватися в Україні, необхідно розширити, приєднавшись до низки універсальних та європейських конвенцій з прав людини, що є важливим чинником існування демократичного європейського суспільства. Особливістю Конвенції про захист прав і основних свобод людини 1950 р. є встановлення міжнародного контролю з метою дотримання стандартів Європейського суду з прав людини у національній правовій систем» – надав розгорнуту нормативно-правову інформацію, згідно Європейських стандартів прав людини в Україні, Ярослав Левкун. Виступаючий наголошував на потребі якісних адміністративних послуг в ЦНАПі від реєстрації актів цивільного стану до житлових субсидій та житлових послуг. Робив акцент на координаційний центр «Безоплатної правової допомоги» з надання правової інформації мешканцям міста.

У рамках заходу студенти переглянули мультимедійний супровід «Європа починається з тебе», «Різниця між Україною і Європою», «Як гуцули Голівуд озвучили», «Об’єднана Європа – оновлене суспільство». Також ознайомилися з новинками літератури, представленими на тематичній виставці «Мир, єдина країна, європейський вибір».