Участь викладачів кафедри у вебінарі “Етика наукового дослідження”

19 травня викладачі кафедри Сабат Надія та Сабат Наталія взяли участь у вебінарі “Етика наукового дослідження”, організованому Американськими Радами з міжнародної освіти у межах упровадження проєкту “Ініціатива академічної доброчесності та якості освіти”.

На заході розглянуто аспекти проведення і презентування результатів власного дослідження згідно із засадами академічної доброчесності. Учасники обговорили низку питань, зокрема, які виклики постають перед дослідницьким середовищем у процесі написання наукового тексту: щодо структури, теоретичних та емпіричних засад, фахового цитування списку використаних джерел, дослідницької етики тощо? Чи варто результати розміщувати онлайн? Чи доцільно залучати студентство до дослідницької роботи у процесі викладання курсів? Ідеї проілюстровано прикладами з авторських текстів і досліджень, зокрема, “Невидимий батальйон”: участь жінок у військових діях в АТО (соціологічне дослідження) (2015), “Гендерна політика Європейського Союзу: загальні принципи та найкращі практики” (2015), “Гендерний портрет Київської міської державної адміністрації” (2020) та іншими.

Спікерка вебінару: Тамара Марценюк – кандидатка соціологічних наук, доцентка кафедри соціології Національного університету “Києво-Могилянська академія”, гендерна експертка Української гельсінської спілки з прав людини, гостьова дослідниця за програмою ім. Фулбрайта у Колумбійському університеті, авторка більше 100 наукових праць, низки публіцистичних статей, розділів підручників і книг. Виступ був надзвичайно цікавим з огляду на те, що п. Тамара поділяє ідею публічної соціології – науки і досліджень заради суспільних змін, тому постійно залучена у різноманітні міжнародні дослідницькі або викладацькі проекти. Влітку 2020 року (з дослідницькою командою) розпочала соціологічне дослідження “Невидимий батальйон 3.0: сексуальні домагання у військовій сфері”.

Усім бажаючим рекомендуємо переглянути запис події, що доступний на каналі “Ініціатива Academic IQ” за посиланням: https://youtu.be/D-vpAQ4fvNE