Участь викладачів та студентів ОР «бакалавр» та ОР «магістр» у занятті університетської школи академічної доброчесності

Викладачі кафедри Надія Сабат, Наталія Сабат, Ірина Комар, Віталія Яремчук, Оксана Ворощук, Галина Лемко разом зі студентами першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівня вищої освіти 20 жовтня взяли участь у занятті університетської школи академічної доброчесності. Захід пройшов у форматі онлайн та був приурочений Міжнародному дню академічної доброчесності (21 жовтня) й Міжнародному дню боротьби з роботами на замовлення (20 жовтня). Основна тема – «Академічна доброчесність та її вимоги щодо кваліфікаційних робіт (технологічний аспект)».

Модератор зустрічі, голова Комісії з питань етики та академічної доброчесності ПНУ, професор Олег Жерноклеєв нагадав учасникам про базові поняття академічної доброчесності.

Про те, у чому конкретно полягає так звана «перевірка на плагіат» студентських кваліфікаційних робіт і як правильно використовувати джерела інформації, писати текст роботи – доступно й на практичних прикладах розповів ще один спікер онлайн-семінару, кандидат фізико-математичних наук, заступник директора Наукової бібліотеки Роман Дзумедзей. Він також відповів на численні запитання щодо попередніх і самостійних перевірок текстів, потенційних проблем, пов’язаних із використанням власних праць («самоплагіатом»), тощо. Слід відзначити, що в Прикарпатському університеті всі 100% бакалаврських і магістерських робіт проходять перевірку на рівень унікальності рекомендованими МОН програмами «Unicheck» та «Plagiat.pl». Така перевірка для здобувачів освіти є безкоштовною.