Щиро сумуємо з приводу непоправної втрати

30 березня 2021 року на 82-му році закінчила свій земний шлях Капська Алла Йосипівна – відомий український педагог і вчений в галузі соціальної педагогіки та теорії і методики виховання, заслужений діяч науки і техніки України, відмінник освіти України, почесний професор університету, доктор педагогічних наук, професор, багаторічний очільник кафедри соціальної педагогіки Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова.

Алла Йосипівна народилася в м. Кагарлик, на Київщині. Після середньої школи та роботи на будові (м. Київ) закінчила технікум культосвітніх працівників, відділення режисури (1957 – 1959), працювала артисткою Київського обласного театру імені М. Саксаганського, керуючи одночасно шкільним театром у м. Біла Церква. З цього часу і зародилася бажання працювати з дітьми і молоддю, стало потребою життя, що зміцнилося під час навчання у КДПІ імені О. М. Горького на спеціальності українська мова і література та вихователь школи-інтернату (1960 – 1965). Після закінчення інституту Капська А. Й. працювала на кафедрі української мови, а потім на кафедрі методики мови та літератури. Захищає кандидатську та докторську дисертації. Виховна діяльність педагога стала основою її подальших наукових пошуків. Алла Йосипівна очолює кафедру теорії і методики виховання (1985 р.), поступово розширюючи її функціонал і науковий напрям, трансформуючи її з часом (1993) в кафедру соціальної педагогіки, яка поступово стає провідною науковою школою в Україні. У 2004 році А. Й. Капська стає директором Інституту соціальної роботи та управління, почесним професором університету. За науковим керівництвом А. Й. Капської актуалізується розвиток теорії і практики соціальної педагогіки, захищається біля 60 докторів та кандидатів наук, плідно працює спеціалізована рада. Алла Йосипівна – автор понад 200 наукових праць, монографій, підручників, методичних розробок, державних стандартів освіти, її життя – яскравий приклад особистісного та наукового наставництва, мудрого та вимогливого керівництва, турботливої підтримки молодих колег.

Викладачі кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи, студенти спеціальності “Соціальна робота” глибоко сумують з приводу цієї непоправної втрати та висловлюють щирі співчуття родині й колегам померлої. У нашій пам’яті Алла Йосипівна назавжди залишиться добрим другом, надійним порадником, професіоналом своєї справи.

Вічна світла пам’ять!