Діяльність студентів кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи

З ініціативи завідувача кафедри соціальної педагогіки  та соціальної роботи Ковбаса Богдана Івановича виготовлено стенд з багатогранного життя студентів. Матеріали систематично оновлюються.

Наукова робота

Кафедра соціальної педагогіки та соціальної роботи забезпечує виконання навчальної, наукової, виховної роботи зі студентами. Якісними результатами виконання кафедральних науково-дослідних тем є участь студентів у наукових конференціях, публікаціях статей у фахових виданнях (22 студенти) та тез конференцій (50 студентів). За наукові досягнення студентку ІІ курсу ОР «магістр» Лесю Мандро відзначено в номінації «Краща магістерська робота» (керівник – докторка філософських наук, професорка Галина Михайлишин).

З метою розширення наукового потенціалу студентів й формування навичок науково-дослідної діяльності, майбутні соціальні працівники залучаються до роботи в наукових гуртках та проблемних групах. Викладачі кафедри активно впроваджують в освітній процес інтерактивні форми навчання, як один із найважливіших напрямків вдосконалення підготовки студентів у закладах вищої освіти.

Практична підготовка студентів

Практика студентів спеціальності «Соціальна робота» – це той місток між теоретичним навчанням майбутніх фахівців та їхньою самостійною практичною роботою в різноманітних установах соціальної сфери, що сприяє формуванню професійної компетентності. Її розглядають як процес ознайомлення та оволодіння різними методами, формами, видами діяльності. У процесі практики студенти мають змогу випробувати свої знання й уміння у професійних ролях.

Практика має неперервний характер, проводиться щорічно впродовж чотирьох років навчання та є обов’язковою складовою освітнього процесу в ЗВО.

Базами для проходження практики визначаються заклади, в яких працюють компетентні фахівці, а саме: Івано-Франківський міський та обласний центри соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді; обласний центр соціально-психологічної допомоги; центр соціально-психологічної реабілітації; Благодійний християнський фонд «Солідарність», «Карітас»; Благодійна організація «Містечко милосердя Святого Миколая»; Івано-Франківський міський центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Дивосвіт»; Івано-Франківське Товариство Червоного Хреста України, а також Обласний багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр.

Дозвілля студентів

Студенти спеціальності «Соціальна робота» беруть активну участь в організації та проведенні дозвілля. Студент-магістрант Юрій Лозяк – голова студентського сенату, активний учасник та призер університетських конкурсів «Міс Прикарпатського університету», «Містер Університет», ігор КВК, а також міських та загальноукраїнських спортивних змагань. Хритстина Ткачук – стипендіатка молодіжного форуму «Повір у себе». Лілія Стрілецька – заступник керівника Івано-Франківського молодіжного центру Paragraph, створеного студентами для потреб молоді, сприянні в інтелектуальному, культурному та духовному розвитку, підтримки молодіжних ініціатив.

Цікаве та змістовне дозвілля студентів поєднується з активним відпочинком, як-от: груповими походами на ковзанку, боулінг, пікніками за містом тощо. Окрім того, студенти залучаються і проводять спільно з Івано-Франківським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Благодійним фондом «Карітас» різноманітні акції («Шкільний портфелик», «Великодній кошик», «Святий Миколай іде до сиріт» та ін). З дітьми центру соціально-психологічної реабілітації (м. Івано-Франківськ), студенти проводять бесіди, відеолекторії, тренінги, вікторини, естафети на теми: «Обери здоровий спосіб життя», «Твоє життя – твій вибір», «Відповідальність починається з мене» та ін. Студенти – майбутні соціальні працівники, є волонтерами Івано-Франківського центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Дивосвіт», керівником якого є наша студента-випускниця Юлія Кушнір. Сценаристка п’єси «Зелені липки, 24», авторка проєкту «Театр особливих людей», спрямованого на арт-терапію через театральне мистецтво, а також організаторка фотовиставки «Бачити серцем», яку за словами п. Юлії: «потрібно не просто побачити, а спробувати відчути…».

Пишаємося та гордимося нашими студентами, для яких добро і милосердя не просто слова, а сенс життя.