МАЙБУТНІ СОЦІАЛЬНІ ПРАЦІВНИКИ/ПЕДАГОГИ ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У МОНІТОРИНГУ ЗАГАЛЬНОНАЦІОНАЛЬНОГО ПРАВОПРОСВІТНИЦЬКОГО ПРОЕКТУ «Я МАЮ ПРАВО!»

 З метою формування у суспільстві правової культури та правової свідомості, сприяння підвищенню рівня знань та поінформованості громадян щодо реалізації та захисту своїх прав, гарантованих Конституцією та законами України у різних сферах життя, Указом Президента України 2018 рік оголошений роком реалізації правопросвітницького проекту «Я маю право!».

Як відомо, правове виховання, порівняно з іншими напрямами виховання, має свою специфіку. Воно визначається передусім соціально-правовим статусом дитини в нашому суспільстві. Діти перебувають у матеріальній залежності від батьків чи опікунів, їхні самостійність і активність у діяльності корегуються дорослими, у них недостатній обсяг правових знань і досвід правових відносин, вони мають засвоювати правові знання, які регулюють їх життя, і ті правові норми, якими їм доведеться керуватися у своєму майбутньому житті.

Успіх правового виховання значною мірою залежить від того, наскільки виховна робота активізує внутрішні можливості самої дитини. Тому одним із завдань діяльності соціальних працівників/педагогів є досягнення такого рівня розвитку правової свідомості особистості, коли контроль з боку педагога за її поведінкою замінюється самоконтролем, а вдосконалення морально-правової сфери свідомості стає функцією самої особистості.

До реалізації цього завдання майбутніх фахівців готують як у процесі аудиторної роботи, так і за допомогою інших видів занять. Так, студенти спеціальності «Соціальна робота» регулярно беруть участь у засіданні молодіжного дискусійного правового клубу «Діалог», який діє на базі читального залу центральної бібліотеки (вул. П. Орлика, 5) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради.

11 грудня 2018 р. об 11:00 в читальному залі центральної бібліотеки в рамках засідання клубу відбувся моніторинг загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я маю право!». До участі в заході майбутніх соціальних педагогів та працівників підготували доценти Комар І. В., Дідух І. Я., викладач Сабат Н. І. У ході засідання студенти активно задавали питання у форматі конструктивного діалогу, розглядали окремі моделі правових ситуацій та шляхи їх вирішення. Студенти переглянули представлену тематичну виставку «Знати і реалізувати свої права».

На засідання були запрошені спеціалісти управління реєстрації нормативно-правових актів правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області – Л. Кружинська, В. Сем`янів та головний спеціаліст відділу уповноважених Голови НПУ з питань дотримання прав людини в поліцейській діяльності  К. Овсепян. Як зазначила у виступі керівник правового клубу «Діалог» М. Шегда, метою засідання стало не тільки сприяння підвищенню рівня правових знань та поінформованості громадян щодо реалізації й захисту прав, гарантованих Загальною декларацію прав людини, Конституцією і законами України у різних сферах життя, а й формування практичних навиків із захисту прав.

Такі заходи сприяють як набуттю студентами теоретичних знань і практичних умінь, так і їхньому самоутвердженню, вихованню свідомої правової позиції.