Профорієнтація у смт. Делятин

22 березня 2019 року доценти кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи педагогічного факультету Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Л. Березовська та Р. Петришин представили педагогічний факультет на ярмарку професій для учнівської молоді, організованого Надвірнянською районною філією Івано-Франківського обласного центру зайнятості. Мета проведення профорієнтаційного заходу – зорієнтувати учнів щодо вибору майбутньої професійної діяльності, активізувати молодь на опанування професій, конкурентоспроможних на ринку праці, проінформувати про навчальні заклади, які здійснюють підготовку фахівців та розповісти про можливості та перспективи працевлаштування щодо обраного фаху.

Доценти кафедри продемонстрували учням презентацію професії соціального працівника, розповіли про її важливість та необхідність для покращення добробуту населення, окреслили ряд професійних компетенцій, якими має володіти соціальний працівник, вказавши на знання з психології, соціології, законодавчі норми права, соціального захисту, розвиток комунікативних, морально-вольових та емпатійних здібностей. Наголосили, що навчатися на спеціальності «Соціальна робота» дуже цікаво, адже, вивчення вище окреслених дисциплін, розширює світогляд людини, впливає на її ерудицію, загальну освіченість. «Ти стаєш щасливим вже від того, що допомагаєш іншому, отримуєш задоволення від праці, адже працюючи зі слабшими, стаєш сильнішим сам»,– зазначив Р. Петришин.

До того ж, досвід соціальної роботи дає впевненість у здатності подолати проблеми, що можуть виникнути в особистому житті. Крім того, ця сфера приваблює ще й тим, що вона є новою, лише розвивається, і тому відкриває широке поле діяльності: немає перенасиченості ринку праці й до кожного, хто вирішує займатися проблемами людей, держави, ставляться високі вимоги. Багато проектів створюються у співробітництві з іншими країнами, де соціальна служба допомоги стоїть на більш високому рівні. Це дає унікальну можливість вчитися на уроках міжнародного досвіду.

Соціальна робота невідривна від суспільства і спрямована на усі його проблемні прошарки. Тому необхідність у соціальній роботі існуватиме доти, доки існує суспільство, навіть за найвищого його розквіту, не кажучи вже за суспільство у кризовій ситуації.