Участь викладачів кафедри у Всеукраїнському форумі «Освіта, базована на цінностях» (Другому всеукраїнському з’їзді педагогів із духовно-морального виховання)

Викладачі кафедри Сабат Надія Володимирівна та Сабат Наталія Іванівна взяли участь у Всеукраїнському форумі «Освіта, базована на цінностях» (Другому всеукраїнському з’їзді педагогів із духовно-морального виховання), що відбувся 5 травня 2021 р. з ініціативи Громадської ради з питань співпраці з церквами та релігійними організаціями при Міністерстві освіти і науки України, Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, Громадської організації «Всеукраїнська асоціація педагогів і психологів з духовно-морального виховання», Національного університету «Острозька академія», Державного закладу вищої освіти «Університет менеджменту освіти» Національної академії педагогічних наук України, Благодійного фонду «Живи, Україно!» та Всеукраїнського благодійного фонду «Східноєвропейська гуманітарна місія». Учасниками форуму стало більше трьохсот осіб. Мета заходу – сприяння інтеграції моральних і духовних цінностей в освіту, формування ідеалу виховання особистості та його практичного впровадження, формування цілісного світогляду особистості.

Цікавими були виступи як на пленарному, так і секційному засіданнях. Викладачі нашої кафедри долучилися до роботи секції «Духовно-моральне виховання у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти. Позакласна і позашкільна робота духовно-морального спрямування». Отриману інформацію й досвід плануємо використати для оновлення змісту навчальних дисциплін «Релігійна етика» та «Соціально-педагогічна діяльність релігійних організацій», які читаються для студентів 4 курсу спеціальності «Соціальна робота».

У прийнятій резолюції зазначено, що ми живемо нині у період серйозних викликів, які загрожують національній безпеці та майбутньому нашої держави внаслідок нехтування фундаментальними законами природи, суспільного життя і суспільної діяльності, при цьому ефективним рішенням для розв’язання протиріч сьогодення вбачається рішуче повернення до духовно-моральних цінностей, які завдяки вітчизняному та міжнародному досвіду продемонстрували ефективність. Форум став платформою для спілкування, обміну досвідом та об’єднання освітян, представників батьківської спільноти, релігійних і громадських організацій, а також представників органів влади й органів місцевого самоврядування.