Участь викладачів кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи у конференції «Діти в умовах війни»

11 березня 2022 р. викладачі кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи взяли участь у конференції «Діти в умовах війни», організованій Українською Асоціацією Християнської психології. Спікер, голова УАХП Людмила Гридковець розкрила специфіку проживання травми та стресу дітьми різного віку, озвучила низку практичних порад щодо подолання відчуття провини, заспокоєння дітей у кризових ситуаціях тощо. Щодо допомоги дітям із сімей внутрішньо переміщених осіб наголосила, що, насамперед, слід домогтися стабілізації, забезпечення базових потреб дитини, керуватися наративом «Ми тобі допоможемо, а потім всі разом переможемо».

Серед ефективних засобів зняття напруги спікер назвала віджимання з голосним видихом (те, що затислося, видихається і піднімається назовні); використання ігротерапії, наративної гри, психологічної казки; мріяти, що будемо робити після війни. Якщо дитина з християнської родини – використовувати потенціал молитви: «Боже, дякую Тобі за те, що я з мамою; що я маю змогу молитися, допомагати іншим тощо».

Людмила Гридковець закликала виходити з позиції дитини, керуватися принципом «двох стін», за можливістю не демонструвати дітям відчуття тривоги; для зняття в дитини реакцій напруження використовувати принцип «простукування».

Дякуємо організаторам та пані Людмилі за цінні теоретичні та практичні поради щодо актуальної сьогодні теми – роботи з дітьми, які зазнали впливів війни.