СТУДЕНТИ ГРУПИ СР-10 ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У ДИСПУТІ «ДИТИНА В ОБ’ЄКТИВІ СОЦІУМУ: КОНСОЛІДАЦІЯ ПРАВА ТА МОРАЛІ»

 

Бути людиною – це відчувати свою відповідальність.

А. де Сент-Екзюпері

 

23 жовтня 2017 р. о 10:00 в читальному залі центральної бібліотеки (вул. П. Орлика, 5) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбулося чергове засідання молодіжного дискусійного правового клубу «Діалог». Захід приурочено до Всесвітнього дня дитини, що відзначається 20 листопада. Студенти групи СР-10 разом із куратором доцентом Надією Володимирівною Сабат стали учасниками диспуту з елементами тренінгу на актуальну тему «Дитина в об’єктиві соціуму: консолідація права та моралі». У цікавій формі відбулося знайомство учасників диспуту – по черзі просили підвестися тих, хто: любить дітей, користується бібліотечними послугами, прагне дізнаватися щось нове, прийшли з хорошим настроєм. Бібліотекар читального залу ЦБ, керівник правового клубу «Діалог» Валентина Часник означила ключові поняття диспуту: соціум, право, мораль, дитина.

Для обговорення обраної теми на засідання запрошені фахівці – начальник управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області Катерина Іванівна Шумська й директор Івано-Франківського міського ЦСССДМ Леся Дмитрівна Дикун.

У виступі Катерини Іванівни йшлося про співвіднесення права й моралі; їхні спільні риси й суперечності; історичні аспекти розвитку правових норм опіки над дитиною.

Леся Дмитрівна зауважила, що законодавство у системі соціальної роботи постійно змінюється, тому майбутнім соціальним працівникам варто приділяти велику увагу самоосвіті. Директор Івано-Франківського міського ЦСССДМ окреслила основні напрями роботи Центру: попередження раннього сирітства; робота з сім’ями, що опинилися у складних життєвих обставинах та ін. Виступаюча зазначила, що в Івано-Франківську функціонують 11 прийомних сімей та один дитячий будинок сімейного типу; запросила студентів долучитися до розповсюдження інформації про патронатні сім’ї, а також до волонтерської роботи.

Присутні вели мову про життя людини в суспільстві та про ті моральні правила, які є орієнтирами в повсякденних справах. Серед найактивніших учасників диспуту – студенти групи СР-10 Барановська Ірина, Стрілецька Лілія, Дутчак Ірина, Лозан Ігор. Згуртованості учасників, створенню комфортної атмосфери для успішної роботи сприяли творчі завдання, як-от формулювання очікувань від зустрічі; притчі. Цікавою і потрібною для професійної підготовки майбутніх соціальних працівників стала вдала підбірка морально-правової літератури «Закон і духовність у  нашому житті».

Приємним сюрпризом для всіх присутніх був перегляд лялькової вистави «Пан Коцький» у виконанні учнів 6-Б класу ЗОШ № 4 під керівництвом Марикіної Б. С.

Проведений захід сприяв активізації знань студентів, став вдалим доповненням до навчально-виховних занять, складовою професійної підготовки майбутніх соціальних працівників.