Участь доцентки кафедри в роботі Ювілейних науково-педагогічних студій, приурочених 90-річчю з дня народження Мирослава Стельмаховича

     «Національне виховання – традиція українського народу», – стверджував видатний педагог, доктор педагогічних наук, професор, академік АПН України, багатолітній декан педагогічного факультету Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Стельмахович Мирослав Гнатович (1934–1998), наголошуючи, що безнаціонального виховання не існує, вся виховна система має бути спрямована на плекання патріота своєї землі, сильних мужніх особистостей, готових захищати свої державу. Про суголосся ідей вченого з сучасними вимогами до виховного процесу, актуальність його поглядів у контексті пошуку шляхів збереження національної ідентичності в умовах війни йшлося у виступі доцентки кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Надії САБАТ на Ювілейних науково-педагогічних студіях, приурочених 90-річчю з дня народження Мирослава Стельмаховича.

Метою дійства, проведеного на базі Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, було об’єднання зусиль учених та практиків із дослідження наукової спадщини, популяризації й упровадження в освітній процес Нової української школи перспективних ідей видатного педагога.

Прикметно, що захід відбувся напередодні Дня працівників освіти. Доповідачі (а багато з них – випускники Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, учні Мирослава Гнатовича) розкрили внесок ученого в дидактику, теорію виховання, лінгводидактику, наголосили на його визначній ролі у глибинному дослідженні української етнопедагогіки, традиційного родинного виховання, підкреслили наукову цінність й актуальність його педагогічного досвіду, багатовекторність та самобутність його педагогічних ідей. Надзвичайно щирим і зворушливим стало спілкування з дочкою Мирослава Гнатовича – Оксаною Нахлік-Стельмахович, кандидатом філологічних наук, старшим науковим співробітником Інституту Івана Франка НАН України. Емоційним видався і перегляд короткометражного документального фільму Василя Нагірного «Учитель вчителів». Учасники дійства також ознайомилися з книжковою виставкою творів академіка.

Захід пройшов у діловій і водночас щирій дружній атмосфері та креативній взаємодії. Дякуємо нашим захисникам та захисницям за можливість жити й працювати на рідній землі!