Викладачі кафедри прослухали лекцію “Музикотерапія. Створення та виконання пісень у терапії дітей та молоді з травматичним досвідом”

30 березня відбулася друга з шести запланованих он-лайн зустрічей із провідними фахівцями Польщі з циклу “Мистецтво в дії. Арт-терапія в практиці польських спеціалістів”. Викладачі кафедри Надія Сабат, Наталія Сабат, Лідія Тимків прослухали лекцію “Музикотерапія. Створення та виконання пісень у терапії дітей та молоді з травматичним досвідом”. Спікер вебінару – Людвіка Конєчна-Новак: доктор наук, музикотерапевтка, завідувачка кафедри музикотерапії Академії музики ім. Карола Шимановського у Катовіцах, музикотерапевтка в опікунсько-виховних закладах, віце-президентка Польської асоціації музичних терапевтів, до 2018 року – головна редакторка Польського музично-терапевтичного журналу, випускниця Академії музики ім. Карола Шимановського у Катовіцах (теорія музики).

Як відомо, травматичний досвід в дитячому віці (в результаті нехтування та жорстокого поводження різних видів, таких як фізичне або сексуальне насильство), стає причиною сповільнення розвитку молодої людини та значно збільшує ризик психічних розладів. Тому для майбутніх соціальних педагогів/працівників знання симптомів травми та її характеру є дуже важливим, оскільки дає змогу належним чином скерувати терапевтичну роботу. Ключові поняття в цій ситуації – психічна стійкість (resilience) та посттравматичне зростання. Діяльність з музикотерапії, в цьому контексті, має великий потенціал, особливо стосовно підлітків. Так само як створення власних пісень, так і правильно сплановане виконання поп музики може принести конкретну терапевтичну користь. Окрім короткого теоретичного вступу, лекція містила інформацію про можливість використання різних терапевтичних технік у роботі з дітьми та підлітками з травматичним досвідом, що перебувають у закладах інституційного догляду.

Вдало доповнила лекцію презентація, збагачена відеозаписами, в яких зафіксовано терапевтичні сеанси та пісні, які є результатом музикотерапевтичного процесу. Наприкінці заходу відбулося жваве обговорення основних положень викладу.

Лекція відбувалася польською мовою та супроводжувалася українським перекладом. Проект реалізують Посольство Республіки Польща у Києві та Польська асоціація арт-терапії.