ЗУСТРІЧ ІЗ ПРЕДСТАВНИКАМИ НОВОЇ ПОЛІЦІЇ «ПРАВО, МОЛОДЬ, ПОЛІЦІЯ»

 

Динаміка розвитку соціальної роботи утверджує в українському суспільстві розуміння міжгалузевої взаємодії в процесі надання допомоги людині. Зараз соціальна сфера розгортається в контексті створення мультидисциплінарних команд, у які, поряд із соціальним працівником, входять психологи, лікарі, фізіотерапевти, поліцейські, представники інших професій. Саме тому для майбутніх соціальних працівників надзвичайно важливою була тема чергового засідання молодіжного дискусійного правового клубу «Діалог» (16.05.2018 р.). Студенти групи СР-10 разом із викладачем Сабат Наталією Іванівною стали учасниками обговорення у форматі сучасних життєвих тенденцій цікавої теми «Право, молодь, поліція».

Керівник правового клубу Майя Шегда запросила на зустріч фахівців: спеціалістів відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області Ірину Круцик і Лілію Кружинську та старшого інспектора відділу ювенальної превенції Управління превентивної діяльності ГУНП в Івано-Франківській області – Гев’юка Віталія Миколайовича.

«Метою нашого засідання є отримання повної інформації з основ дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів, ознайомлення з Національною поліцією України, з діяльністю нової поліції, з новинами українського законодавства (Закон «Про поліцію»), надання інформації молоді про свої права та основи безпечної і законної поведінки під час спілкування з поліцією», – так коротко сформулювала мотивацію засідання у вступному слові керівник клубу Майя Шегда.

Спеціалісти відділу систематизації законодавства Головного управління юстиції – Ірина Круцик та Лілія Кружинська – розповідали про участь в  реалізації Всеукраїнського проекту Міністерства юстиції України «Я маю право» з метою підвищення рівня знань українців щодо своїх прав у різних сферах життя, правової свідомості громадян та спроможності громад знати і захищати свої права.

В ході засідання спеціалісти обговорили зі студентами ряд питань та проблем: Що таке права людини? Що таке обов’язок? Як можна користуватися своїми правами? Хто захищає наші права? Хто такі поліцейські і що таке закон? Яка відповідальність за правопорушення для різних вікових груп? Що чекає людину, яка перейшла межу закону, як звернутися по допомогу і взаємодіяти з поліцейськими, як поводити себе з поліцією в різних життєвих ситуаціях, які права держава гарантує людині та які поліції? Яким чином зробити так, щоб поліція їх дотримувалася, вміти захищати свої права та не стати жертвою свавілля поліцейського та навпаки…

Гев’юк Віталій Миколайович, старший інспектор відділу ювенальної превенції, цікаво і розгорнуто розповів, що на Івано-Франківщині відбулося підписання Угоди про партнерство з канадською організацією «Агрітім Канада Консалтинг Лтд» щодо реалізації пілотного проекту в Івано-Франківську «Реформування системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні» та найбільш поширені серед молоді нашого міста правопорушення і способи їх попередження, превентивні заходи.

У ході зустрічі розгорнулися жваві дискусії щодо розуміння прав і відповідальності протилежних сторін. Кожен учасник мав змогу отримати відповіді на свої запитання: Що таке хуліганство? Чи має право поліцейський здійснювати перевірку особистих речей? та ін. Представники поліції переконливо радили студентам уникати будь-яких правопорушень та адекватно реагувати на зауваження з боку патрульних.

Вдалим доповненням до розповідей фахівців стала відеопідбірка: «Права та обов’язки молоді», «Ти і поліція».

На заході також була представлена тематична виставка «Молодь, знай свої права! Змінюй своє життя!».